Verdens største fotballstadion

10. Metlife Stadium – USA
Byggekostnad – € 1,6 milliarder
Til tross for at de er hjemmet til to NFL-lag, New York Giants og New York Jets, er MetLife stadion multi-bruk og brukes til internasjonale fotballkamper, den første av dem var 2010-oppgjøret mellom Mexico og Ecuador. De fleste kampene som spilles her vært vennskapskamper eller showkamper.

Likevel har lag som Brasil, Chile, Columbia og Argentina alle spilt her, og selvfølgelig er ikke USA-laget ukjent med banen.

MetLifes størrelse gjør den perfekt for konserter, og musikkverdenen har hatt virkelig store stjerner, inkludert: Guns n Roses, Taylor Swift, Bon Jovi, U2, Drake, Fatboy Slim, Avicii, Calvin Harris, Bruce Springsteen, Beyoncé og Jay Z, AC/DC, Paul McCartney, Metallica, Ed Sheeran…. og One Direction.

9. Salt Lake Stadium – India
Bygg kostnad – Ukjent
Offisielt kalt Vivekananda Yuba Bharati Krirangan Stadium, ligger den i Kolkata, India, og var en gang den største fotballstadion i verden. Imidlertid har reparasjoner gradvis redusert kapasiteten, samtidig som kvaliteten på setene og selve feltet forbedres.

I tillegg til å være hjemmet til det indiske fotballaget, er Salt Lake Stadium ikke vert for en, men tre forskjellige klubber; ATK Mohun Bagan, Øst-Bengal og Mohammedan. Det brukes også noen ganger til friidrettsarrangementer og konserter, selv om dette ikke er en særlig hyppig forekomst.

8. Borg El Arab Stadium – Egypt
Bygg kostnad – Ukjent
Gitt at det er et av de ti verdens største fotballstadion i verden etter kapasitet, er overraskende lite kjent om Borg El Erab stadion. NorskCasinoSpot-ekspert Lars Hansen oppdaget at stadion har en parkeringsplass som er stor nok til å romme for eksempel 5000 biler, men det er vanskelig å peke på hvilken kamp som var den mest besøkte i stadions historie.

Stadionet ble bygget som en del av Egypts bud om å være vertskap for verdensmesterskapet i 2010, med ytterligere fem internasjonale standardplasser også planlagt for samme formål. Sammen med Cairo International Stadium og Mubarak Stadium i Giza, er det et av arenaene som er vert for Egypts internasjonale fotballkamper.

Stadionet ble valgt til å være vertskap for kamper i FIFA verdensmesterskap for ungdom, selv om det til slutt bare ble brukt til åpningskampen mellom Egypt og Trinidad og Tobago.

7. Bukit Jalil National Stadium – Malaysia
Byggekostnad – € 800 millioner

Bukit Jalil National Stadium ble bygget med det spesifikke målet å være vertskap for Commonwealth Games fra 1998, som fant sted i Kuala Lumpur i september samme år. Siden den gang har det vært hjemmet til det nasjonale fotballaget i Malaysia.

Regnes for å være den beste arenaen i Malaysia, og brukes ofte til å arrangere store turneringer som arrangeres i Malaysia som de sørøstasiatiske lekene, ASEAN University Games og FESPIC Games. Som de fleste større stadioner har det også vært vertskap for musikkonserter for artister som Kelly Clarkson, The Corrs, Usher og Linkin Park.

I tillegg til musikkonserter har stadion vært vertskap for friidrettsarrangementer, den malaysiske Cup-finalen, Premier League, Asia Cup, Champions Youth Cup-finalen og turneene før sesongen for lag som Manchester United, Chelsea og Liverpool. Det ble renovert i 1998 og kapasiteten ble utvidet samme år.

6. Estadio Azteca – Mexico
Byggekostnad – € 260 millioner
Estadio Azteca ligger i forstaden Santa Ursula i Mexico City, og er hjemmet til det meksikanske landslaget. Det er også hjemmebanen til Club America som spiller i topptur i meksikansk fotball. Gjennom årene har den blitt brukt av andre klubber som Necaxa, Atlante, Universidad Nacional, Atletico Espanyol og Cruz Azul.

Det er en av de største fotballstadionene i verdensfotballen og var den første som var vertskap for to separate FIFA-VM-finaler. I 1970 beseiret Brasil Italia 4-1 på stadion, mens Argentina i 1986 vant over Vest-Tyskland med en 3-2 seier der. Engelske fans vil kjenne stadionet godt, da det var stedet for Maradonas berømte ‘ Guds hånd ’ mål i kvartfinalen i 1986 mellom England og Argentina.

Stadionet var vertskap for sin første nattkamp femte juni 1966 da Necaxa ønsket det spanske laget Valencia velkommen. I 1978 og 1990 var det vertskap for finalen i Copa Interamericana, hvor den første ble konkurrert av America og Boca Juniors og den andre mellom America og Club Olimpia fra Paraguay.

5. Wembley Stadium – England
Byggekostnad – € 947 millioner
Det nye Wembley Stadium åpnet i 2007, med sin offisielle åpning som kom i tide for FA Cup-finalen i 2007 mellom Chelsea og Manchester United som London-klubben ( Chelsea ) vant 1-0. Det er hjemmet til det engelske fotballaget, og har som sådan vært vertskap for et antall internasjonale kamper gjennom årene siden det gjenåpnet.

Bruken av den er imidlertid ikke begrenset til England-kamper. Hvert år er det vertskap for FA Cup semifinale og finale samt League Cup-finalen og FA Community Shield-kampen. I 2011 og 2013 var det arena for Champions League-finalen, og i 2012 var det vertskap for gullmedaljekampen ved sommer-OL. Det har vært vertskap for Rugby League Challenge Cup-finalen og NFL-kamper, samt mange konserter.

4. Rose Bowl Stadium – USA
Byggekostnad – € 3,85 milliarder
Rose Bowl, som først og fremst er kjent som et amerikansk verdens største fotballstadion, er uten tvil den viktigste ‘ fotballbanen i USA. Det var vert for finalen i 1994 FIFA World Cup, finalen i 1999 FIFA Women’s World Cup, den olympiske gullmedaljekampen i 1984 og mange kamper mellom CONCACAF og USAs fotballforbund.

Det er edelt og samtidig veldig spennende å holde slike viktige arrangementer på banen. Vi er sikre på at alle tilstedeværende i blodet hadde et økt nivå av adrenalin. Men i små doser er det til og med nyttig, så disse hendelsene er tydelig preget av et godt minne i hodet til publikum. Synd vi ikke fikk se ham. Men du kan alltid få din dose adrenalin ved å spille på kvalitetsgamblingportaler. Dette er ikke bare mye moro, men også en mulighet til å få en fin bonus.

Stadion åpnet i 1922 og er anerkjent som et nasjonalt historisk landemerke i USA. Hvert år arrangeres den amerikanske fotballkampen Rose Bowl her, og det er herfra den fikk navnet sitt. Faktisk var banen opprinnelig kjent som Rose Tournament stadium eller Rose Bowl Tournament til det ble kalt Rose Bowl like før turneringsspillet i 1923.

Som med de fleste større stadioner har det blitt brukt til å være vertskap for en rekke musikkonserter og lignende gjennom årene. I 1982 opptrådte Journey der, støttet av slike som Blue Oyster Cult. Depeche Mode, The Cure, Michael Jackson, Pink Floyd og The Rolling Stones har også spilt stadion.

3. FNB Stadium – Sør-Afrika
Bygg kostnad – € 440 millioner
First National Bank Stadium, bedre kjent som FNB Stadium, men også kalt Soccer City eller The Calabash, er stadion som brukes til å være vertskap for hjemmekampene i Sør-Afrikas fotballkamper og landets rugby-spill. Det er også hjemmebanen til det sørafrikanske fotballaget Kaiser Chiefs FC. Det var vertskap for African Cup of Nations i 1996 og 2013, og også noen av kampene, inkludert finalen, da Sør-Afrika var vertskap for FIFA verdensmesterskap i 2010.

På toppen av fotball og rugby har bakken også blitt brukt til å være vertskap for en rekke høyprofilerte musikere.

Neil Diamond
U2
Lady Gaga
Red Hot Chili Peppers
Bon Jovi
Bruce Springsteen
Foo Fighters

Alle opptrådte på dette stadionet. Den kanskje viktigste hendelsen som ble holdt der, var imidlertid i 1990 da Nelson Mandela holdt sin første tale fra stadion etter løslatelsen fra fengselet.

2. Camp Nou – Spania
Byggekostnad – € 288 millioner
Camp Nou har vært hjemmet til FC Barcelona siden 24. september 1957 og største fotballstadion i Spania. Siden den gang har det også vært hjemmekampene til landslaget i Catalonia, og i 1992 var det et av stadionene som ble brukt da Spania var vertskap for sommer-OL. Stadionen har vært vertskap for to Champions League-finaler og en av semifinalekampene på FIFA verdensmesterskap i 1982.

Nou Camp har heller ikke bare vært vertskap for fotball. I 1982 feiret pave Johannes Paul II en massemasse på stadion, med en menighet på 121 000 som dukket opp. I 1983 opptrådte den spanske sangeren Julio Iglesias foran 60 000 mennesker. Bruce Springsteen, The Three Tenors og U2 har alle også holdt konserter på stadion.

1. Rungrado 1. Mai Stadium – North Korea
Bygg kostnad – Ukjent
På 1990-tallet ble det hevdet at den tidligere øverste lederen for Nord-Korea, Kim Jong-il, hentet en golfklubb for aller første gang ved åpningen av Pyongyang Golf Complex. Den inneholder bare en 18-hulls golfbane i Nord-Korea som har plass til 72 personer.
Nå er det langt fra klart for oss hva nordkoreanerne kommer opp med. Så det er mulig at Rungrado Stadium 1. mai bare har plass til rundt 150 personer, mens resten virker store takket være den intelligente bruken av speil.

Stadionets kapasitet har holdt seg jevn helt siden den åpnet, men selve stadion gjennomgikk litt av en renovering mellom 2013 og 2015. I tillegg til Nord-Koreas fotballag for menn og kvinner og den årlige Arirang-festivalen, er stadion også sluttpunktet for Pyongyang Marathon.

Konklusjon
Fotballstadioner – er et kultsted for både fotballspillere og fans, så det bør planlegges godt og skal være komfortabel og praktisk for å få plass til et stort antall besøkende. Verdens største fotballstadioner er spredt over hele planeten og er ikke bare arenaen for fremragende fotballkamper, men også landemerket i landet der de befinner seg.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.