Spionerer fotballag på hverandre?

england England

Det finnes ikke mange bekreftede tilfeller av fotballspionasje, men det har skjedd tidligere, og det vil skje igjen at noen klubbtrenere prøver å spionere på andre klubber før fotballkamper. Treneren til Genoa fotball lag ble tatt på fersk gjerning, når han spionerte på Sampdoria med kamuflasjeutstyr

I NFL (den profesjonelle amerikanske ligaen for amerikansk fotball) har det også vært en stor sak om spionasje på motstanderen. Patriots har blitt anklaget for å bruke droneopptak for å spionere på Falcons før kampen mellom Falcons vs. Patriots i Super Bowl. Det kan være fristende å spionere i NFL ettersom amerikansk fotball er basert på fast taktikk. Hvis Falcons øvde inn et offensivt spill som de sjelden hadde brukt før, ville Patriots være forberedt…. NFL-spill er basert på planlagte taktiker, derfor er spionering mer utbredt i amerikansk fotball.

I vanlig fotball er taktikken mer fleksibel, ettersom kampene ikke stoppes for for nye formasjoner hele tiden. Ved å observere en treningsøkt vil man ergo ikke kunne avsløre like mye om taktikken. Det som gjøres i ligaer som engelske Premier League, er at f.eks hvis Manchester Utd skal spille mot Liverpool, kjøper en eller to av trenerne til Manchester billetter på Liverpools kamper for å se: hvordan de spiller, hvilken formasjon de bruker, svakheter i forsvaret, Hvor deres styrker er i angrep etc. På denne måten kan Manchester Utd utarbeide en strategi for kampen mot Liverpool. Liverpools trenere vil gjøre akkurat det samme, og begge lag vil selvsagt studere TV-kamper av motstanderen.

Sende en spion med skjult kamera
Ved VM og EM kommer lagene til mesterskapet flere dager før fotballkampene startes. De fleste lag har strenge regler for treningsøkter i sine leirer. Noen lag praktiserer helt eller delvis åpne treninger, andre helt lukkede. De fleste vil uansett stenge deler av treningen for tilskuere og presse, f.eks når det øves inn dødballstrekk som på mange måter er det som minner mest om måten man planlegger spill på i NFL. En måte å spionere på et lag kan være å smugle en tilskuer med et skjult kamera, som kan ta opp noen av treningskampene. Slik kan man finne ut taktikk, svakheter og styrke. Det er svært nyttig å finne ut om eventuelle svakheter i forsvar, da det ofte er der det lønner seg mest å vite at man skal legge presset. Alle kan huske hvordan Tyskland scoret 7 mål mot Brasil i VM 2014. Brasils forsvar var i sjokktilstand og hang ikke sammen. Tyskland avslørte svakheter i Brasils forsvar i forkant, gjennom å observere kamper og treninger. Man kan si at de hadde «spionert» på Brasil før kampen, Tyskland hadde ihvertfall studert i forkant hvordan Brasils forsvarer beveger seg. De som observerer motstanderens kampstil og forbereder seg tilsvarende, vil ha en bedre mulighet til å avgjøre kampene enn de som kun fokuserer på eget spill og ikke tilegner seg informasjon om motstanderen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.