Fotball- verdens mest populære idrett?

Hvorfor er fotball en så utrolig stor og verdenskjent idrett? Hva er det som gjør at fotball greier å tiltrekke seg milliarder av mennesker på verdensbasis? Disse spørsmålene er det nok mange som lurer på. Tror ikke det finnes eksakte svar på disse spørsmålene. Man kan bare anta hva svarene kan være.

Uansett hvor man er i verden, Afrika, Asia, Europa, Australia, Amerika…alle kjenner til til fotball. Alle vet hvordan dette spillet skal spilles.

Litt fotball historie
De “lærde” strides i spørsmålet om hvor fotball stammer fra. Men man kan si med 100% sikkerhet at den “moderne” fotballen stammer fra Storbritannia.
Men den virkelig opprinnelsen av fotball stammer faktisk fra den fjerne østen, nærmere bestemt Kina, på 500-tallet. Selvfølgelig het det ikke fotball på den tiden, det ble kalt Ts`u Chu. Dette var opprinnelig et militærdisiplin for den kinesiske hæren, men som fort ble populær og utbredt blant folket i regionen. Målet med spillet var å få en lærball fylt med fjær til andre siden av banen, kun ved bruk av føttene. Etterhvert ble det lagt til mål på begge sider av banen som besto av et tøystykke med hull festet mellom to bambuspinner. I japan hadde de også en lignende idrett, eller retter sagt en seremoni, der man måtte holde ballen i luften når den ble sendt til andre spillere. Denne seremonien ble kalt Kemari. Mange mener at Kemari stammer fra Ts`u Chu.

Mayakulturen i det gamle Sør-Amerika hadde en lignende spill for ca 3000 år siden (lenge før kineserne), som de kalte for Pok ta Pok. Det finnes til og med et veggmaleri fra som skildrer en Maya-fotballspiller med en ball ved foten sin. I Europa og var det i middelhavet fotball lignende sport oppsto. Roma og oldtidens Hellas sto for denne idretten, der formålet var å få ballen over til andre siden av banen. Til og med urbefolkningen i Amazonas hadde lignende spill. Spillet besto av å sparke ballen mellom to stolper som var festet i bakken.

Som man ser, så var fotball allerede utbredt rundt om i verden, lenge før vår moderne tid.

Ukjent nordmann signerer for Barcelona? Nei så stor er vel ikke krisen enda…

Fotball bringer folk sammen
I den moderne fotballen finner vi blant annet VM, EM, Champions League, Europa League og det siste innskuddet fra FIFA, Nations League. Alle disse turneringene er internasjonale turneringer, både for nasjoner og klubblag. Disse turneringene bringer folk fra alle verdenshjørner sammen.
Mange av oss er store fans av klubblag. I alle ligaer, enten det er i England, Spania, Norge, Tyskland, Frankrike eller Tyskland, har alle lag en stor tilhengerskare. Det er ofte stor rivalisering mellom klubbene, og tilhengerne lar seg rive med. Dette fører ofte til konfrontasjoner mellom klubbenes tilhengere. Disse konfrontasjonene fører ofte til store ødeleggelser, skader på mennesker og i verste fall dødsfall. Dette er selvfølgelig ikke bra for fotball som idrett. Men disse konfrontasjonene viser tilhengernes lojalitet for klubben de støtter (tror de). Denne metoden å vise sin støtte og lojalitet verdsettes ikke så høyt hos fotballklubbene rundt om i verden. Spillere på klubber kan lett få skylden hvis et lag ikke prestere bra nok, og mottar både tilrop og trusler, fra egne supportere.

Store klubber fra England, Frankrike, Spania, Italia og Tyskland har tilhengere over hele verden. Gode eksempel på dette er lag som Manchester United, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, PSG, Bayern Munchen, Dortmund, Arsenal og Juventus, man finner tilhengere av disse lagene på alle kontinenter. Til og med i landsbyer midt i Afrika der de knapt har elektrisitet eller TV.

UEFA

UEFA

Når for eksempel VM eller EM arrangeres, forholdsvis hvert andre år, så er lojalitet til klubblag lagt på hylla, og blir erstattet med lojalitet til nasjonen. Dette fenomenet er helt utrolig å tenke. Begge disse to eventene er noe både spillere og tilhengere verdsetter utrolig høyt. Enkelte tilhengere kan til og finne på å søke om refinansiering på sider som «Refinansiering» på hus og hjem bare for å få råd til å dra på disse eventene. Ene øyeblikket er to landsmenn bitre fiender som mer enn gjerne kan hoppe på hverandre fordi man kommer fra ulike deler av byen, og neste øyeblikk kan man se de samme mennene holde rundt hverandre, synge og drikke sammen mens de er iført landslagets farger. Så fotballen bringer faktisk folk sammen, for en bestemt periode.

Det er tydelig at fotballen står mange nært. Dette ser man på TV-skjermer når tilhengere og spillere viser sine følelser via glede, sinne og frustrasjon. Fotball er en sport med utrolig mye følelser på spill.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.