El Clasico

Nou Camp Camp Nou

Det finnes mange store fotballkamper rundt om i verden, men få-om noen- kan måle seg med El Clasico, kampen mellom FC Barcelona og Real Madrid.

Noen fotballkamper betyr mer enn andre og så er det noen få kamper som har en enorm betydning. El Clasico, kampen mellom FC Barcelona og Real Madrid, er en av de kampene som har stor betydning og som virkelig kan dele Spania i to leire, de som støtter FC Barcelona og de som liker Real Madrid. Dette er også kampen mellom Catalonia, hvor Barcelona er hovedstaden, og resten av Spania, hvor Madrid er hovedstad og Real Madrid er den såkalte kongeklubben. Derfor er stemningen på disse kampene helt spesielt og nærmest elektrisk.

Neste kamp: El Clasico 23.april

Historiske fakta

Rivaliseringen mellom de to klubbene har stått på i snart 100 år. I den tiden har klubbene møtt hverandre ikke mindre enn 264 ganger, fordelt på ulike kamper i serien, vennskapskamper, cupkamper, europeiske kamper og kamper ved et par andre anledninger. Det er FC Barcelona som har vunnet flest kamper, nemlig 109 av dem. Real Madrid har vunnet 97 kamper og 58 kamper har endt uavgjort. Den spilleren som har scoret flest mål i disse derbyer er ingen ringere enn Lionel Messi, med sine 21 mål. Den største seier noen gang kom i 1943 hvor Real Madrid vant med hele 11-1 i Madrid. Denne kampen har senere blitt beskrevet som en skandale, da stemningen i byen og på stadion var så fiendtlig at spillerne fra Barcelona knapt turte å spille kampen. Real Madrid ledet 8-0 til pause og spillerne fra Barcelona hadde blitt bombardert med mynter og andre gjenstander uten at politiet eller dommeren gjorde noe ved det.

00-barcelona-FC

Rivaliseringen

Når det kommer til rivaliseringen mellom disse to storklubbene, så går den helt tilbake til 1930-tallet. Barcelona ble allerede den gang ansett som en opprører som ikke ville innordne seg under hovedstaden Madrid, og dette forplantet seg også til fotballklubbene FC Barcelona og Real Madrid. Siden ble rivaliseringen enda større da klubbene kjempet om den samme spilleren, Alfredo di Stefano i 1953. Denne spilleren fra Argentina gjorde det så godt i Sør-Amerika at både FC Barcelona og Real Madrid ville ha ham til å spille for seg. Det hele endte med at FIFA gikk inn og bestemte at han skulle spille et år for hver av klubbene. Dette ble for mye for styret i Barcelona, som mente spilleren hadde lovet å komme til FC Barcelona. De annullerte kontrakten og han endte derfor i Madrid. Det var fremme at General Franco hadde hjulpet Madrid med å få overtalt Di Stefano til å droppe FC Barcelona. Dermed ble rivaliseringen enda verre og de få spillerne som har våget å skifte fra den ene klubben til den andre, har fått merke det på kroppen.

Artikkelen er sponset av Gorilla Sports.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.