Derfor er det FC Barcelona for meg-«Mes que un club»

Det begynte for endel år siden, jeg er faktisk ikke helt sikker på når det var, men jeg vet at jeg spillte Championship Manager-muligens versjon 98/99 eller deromkring. Og jeg jukset så det sang etter og førte Rosenborg i Europatoppen ved å hente stjerner som Batistuta på free transfer ved å tilby høy transfer-fee og en måneds kontrakt. Det var moro en stund. Spillte semifinale mot Barcelona husker jeg, og stusset fælt når jeg så tilskuertallet til Barcelona-over 120 000 tilskuere-måtte være en feil i spillet tenkte jeg. Så kom jeg tilfeldigvis over en tilskueroversikt fra Champions League den sesongen og visst søren stemte det-over 110 000 på det meste (i 1999 ble stadion renovert og antallet sank til dagens kapasitet på ca 98 000). Dette var fascinerende, slike stadioner trodde jeg bare fantes i Asia og Sør Amerika med slappe sikkerhetskrav- jeg måtte vite mer.

Camp Nou-FC Barcelonas hjemmearena kapasitet 98000(klikk for større bilde)

Så begynte jeg å lese meg litt opp på Barcelona, sakte men sikkert-internett var ikke like effektivt som idag-wikipedia var ikke på plass for å si det sånn og norske aviser var ikke akkurat fyllt med stoff om spansk fotball. Men sakte men sikkert vokste fascinasjonen til noe mer, etterhvert som historien til Barcelona grep tak i meg. Historien om klubbens grunnlegger Joan Gampert fra Sveits, klubbens betydning for Katalanerne og det Katalanske språk er bare noen av de fascinerende momentene her. Jeg glemmer heller ikke historien om «kidnappingen» av kanskje tidenes fotballspiller DiStefano, som på «mystisk» vis havnet i Real Madrid….

Barcelonas rivalisering med hovedstadsklubben Real Madrid er et helt eget kapittel i historien om FC Barcelona. Barcelona er Katalanernes klubb, her kunne man snakke Katalansk også under de harde Franco(Spansk diktator) årene. Det er byen Barcelona mot hovedstaden Madrid, det er folkets klubb Barcelona mot kongens klubb Real Madrid-«De kongelige» som de ofte kalles… det er historien om Luis Figo som gikk til Real Madrid fra Barcelona på toppen av sin karriere og fikk et grisehode slengt etter seg på Nou Camp, det er historien om El Clasico-verdens største fotballkamp-når Spania står stille….

BArcelona

Barcelona-feiring i gatene etter El Clasico

Barcelonas fans kalles ofte for Cules eller «rumpene» rett og slett. Dette stammer fra de første årene hvor BArcelona spillte på CAmp De LA Industria, hvor tilhengerne på øverste rad satt med rumpa utenfor kampen så man kunne se en lang rekke rumper når man så mot stadion.

Cules-"rumpene" ser på Barcelona kamp for ca 100 år siden

Cules-\»rumpene\» ser på Barcelona kamp for ca 100 år siden

Årene etter 2000-tallet skjedde det to ting som gjorde utrolig mye både for min Barcelona-interesse og for interessen for Spansk fotball i Norge-Ronaldinho gikk til Barcelona(2003) og TV2 begynte å sende La Liga på Norsk TV! Mer underholdende fotball er aldri vist på Norsk TV enn de første par årene med TV2 og en Ronaldinho i lekende genial fotballform. Kanskje er Messi bedre, men Ronaldinho underholdt som ingen andre på sitt aller beste! Nå er BArcelona blitt en svæørt populær klubb i Norge og det er gledelig å se alle småbarna med Barcelona drakter om dagen- og vi tilhengere har hatt mye å glede oss over de siste årene, men mest av alt kanskje Messi- tidenes gudegave til fotballen, eller som endel Barcelonafans gjerne sier «Barcelona er min religion, Camp Nou er min kirke og Messi er min Gud». Messi passer perfekt inn i Barcelonas fotballfilosofi som er kanskje viktigste grunnen til min kjærlighet for klubben-offensiv underholdende fotball! Nå er det lett å se Messi&co på TV idag heldigvis, både i Primera og Champions League og de fortsetter å underholde med lekende ballbesittende offensiv fotball. Særlig når det er El Clasico er det høytidsstund i stua, og da ser det gjerne ut såher….

Barcelona supporter på Karmøy

Klar for El Clasico i en stue på Vestlandet

Det finnes mørke skyer dessverre også på en stort sett solfyllt blå Barcelona-himmel. Stor gjeld gjør at UNICEF-logoen som stolt har preget brystet til Barcelona spillerne de siste årene må flyttes for mer innbringende reklame, Real Madrid har mer økonomiske muskler enn noensinne og handler storspillere som ingen andre, knivingen i toppen av Primera er hardere enn noensinne. Men BArcelona er samtidig større enn noensinne, tjener mer enn noensinne og lever kanskje den beste fotballen verden har sett-jeg tenker da særlig på siste El Clasico hvor «uslåelige» Real Madrid ble ydmyket med 5-0…. for FC Barcelona er faktisk «Mes que un club»-mer enn bare en klubb…..

Hva er «din klubb» og hvorfor ble det din klubb? Del gjerne din historie i kommentarfeltet!

Kilder på nett:
wikipedia.org
fcbarcelona.com
Alle bilder fra Wikipedia Commons eller privat-foto.

Kjøp Barcelonadrakt her

Skal du til Barcelona, sjekk hotellpriser her-verdens største utvalg i hoteller!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 Comments on Derfor er det FC Barcelona for meg-«Mes que un club»

 1. Brann89 // 11/01/2011 at 12:18 am //

  Flott artikkel. Rett og Slett elsket sitatet: Barcelona er min religion, Camp Nou er min kirke og Messi er min Gud.
  Kan selv ikkje huske kor tid eg var Barca fans, men når eg først såg måten dem spilte på vart eg Barca Frelst.

 2. Thomas // 07/01/2011 at 1:49 pm //

  Litt kort, men ellers underholdende lesning 🙂

 3. Ja som bilde nr 2 her viser:
  http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1263980/Welcome-Newcastle-Five-reasons-Geordies-brighten-Premier-League.html er Newcastle United supportere kremeksempler på ekte mannfolk 🙂

 4. Haakon // 04/01/2011 at 1:09 pm //

  Da kan jeg si hvorfor jeg holder med United og liker Engelsk fotball best..
  Fordi jeg er mann!

 5. Supert innlegg! Var på Camp Nou senest mot Villarreal i høst, og det er kanon hver gang 😉

 6. Fin artikel!!

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Fotballmoro.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.