De 21 dyreste overgangene i fotball-hvem kjøper og selger?

De to dyreste spillerne i fotball. På samme lag. Samtidig.

De to dyreste spillerne i fotball. På samme lag. Samtidig.

I et brennhett overgangsmarked nå sommeren 2014 er det mye rykter som svirrer rundt-en annen ting det er mye av er artikler om hvor mye penger de engelske klubbene bruker på spillere. Mye fordi de ofte insisterer på å kjøpe dyrt av hverandre riktignok. Det er forskjellige måter å beregne dette på men jevnt over er det ikke tvil om at Premier League er den ligaen som jevnmt over bruker mest penger. De største klubbene blir utfordret på totalen av de aller største klubbene i f.eks Spania, Tyskland, Italia og Frankrike-men bredden er en annen i England. De «små» klubbene i Premier League har budsjetter klubber i bunnen av Primera, Serie A, eller Bundesliga f.eks bare kan drømme om. I denne artikkelen skal jeg derimot se på de største overgangene for enkeltspillere- og jeg kan vel allerede røpe at her får vi litt andre resultater….det mest interessant etter min mening er hvem som selger-og hvem som kjøper både på klubbnivå og nasjonsnivå. Her er listen- summene må som alltid tas med litt forbehold, disse tallene varierer noe fra kilde til kilde. Jeg valgte å avslutte på 35mill pund, da ble listen på 21 spillere…

De 21 dyreste overgangene i fotball i historien:
1. Gareth Bale fra Tottenham til Real Madrid 86mill
2. Cristiano Ronaldo fra Manchester United til Real Madrid 80mill
3. Luis Suarez fra Liverpool til Barcelona 75mill
4. James Rodriguez fra Monaco til Real Madrid 63mill
5. Zlatan Ibrahimovic fra Inter Milan til Barcelona 59mill
6. Kaka fra AC Milan til Real Madrid 56mill
7. Edinson Cavani fra Napoli til PSG 55mill
8. Radamel Falcao fra Atletico Madrid til Monaco 51mill
9. Fernando Torres fra Liverpool til Chelsea
9.David Luiz fra Chelsea til PSG 50mill
11. Neymar fra Santos til Barcelona 47mill
12. Zinedine Zidane fra Juventus til Real Madrid 46mill
13. James Rodriguez fra Porto til Monaco 38.5mill
13. Hulk fra Porto til Zenith St.Petersburg 38.5mill
13. Hernan Crespo fra Parma til Lazio 38.5 mill
16. Sergio Aguero fra Atletico Madrid til Manchester City 38mill
17. Juan Mata fra Chelsea til Manchester United 37.1mill
18. Thiago Silva fra Milan til PSG 35mill
18. Andy Carroll fra Newcastle til Liverpool 35mill
18. Lucass Moura fra Sao Paolo til PSG 35mill
18. Radamel Falcao fra Porto til Atletico Madrid 35mill

Kilde:Telegraph.co.uk

I El Clasico møtes de dyreste spillerne-og troppene i verden-OBS-illustrasjonsbilde, ikke dagens lag

I El Clasico møtes de dyreste spillerne-og troppene i verden-OBS-illustrasjonsbilde, ikke dagens lag

Hvem kjøper?
Real Madrid 5/21
PSG 4/21
Barcelona 3/21
Monaco 2/21
Atletico Madrid 1/21
Chelsea 1/21
Lazio 1/21
Liverpool 1/21
Manchester City 1/21
Manchester United 1/21
Zenit St.p 1/21

AT Real Madrid er alene på topp her er ingen overraskelse mtp deres «Galactico» taktikk over flere år- det er kanskje mer overraskende at det ikke er flere kjøp av f.eks Chelsea, City og United-som jo topper pengebruken totalt sammen med noen få andre klubber de siste årene. Ser vi på nasjonene blir det enda mer overraskende:

Spania 9/21
Frankrike 6/21
England 4/21
Italia 1/21
Russland 1/21

el-clasico

Dette er for meg nokså overraskende- det er klart at det betyr mye at 2 av de 3 største klubbene målt i omsetning og inntekter er spanske-Real Madrid og Barcelona, men utenom det er de listene stort sett nokså godt fyllt opp av engelske klubber. Og hvor er Tyskland oppi dette her- de siste årene har Bundesliga vært dominerende i Europeisk fotball, de har flest publikummere, store flotte stadioner og sunnest økonomi av alle- noe som kanskje forklares delvis med at de ikke er med på denne oversikten? At en klubb som Bayern Munchen ikke har kjøpt en eneste av de 21 dyreste spillerne noensinne er uansett rart-de hadde hatt både økonomi til det og vært attraktive nok. De handler heller «billig» eller gratis av de andre tyske klubbene stort sett…. En annen ting jeg merker meg er Italia, som er nesten fraværende på listen. Hadde denne listen vært satt opp for noen år siden ville spesielt Milan vært tungt representert, men nedgangen i den italienske økonomien har påvirket også klubbene i stor grad.

Hvem selger?
Porto 3/21
Atletico Madrid 2/21
Chelsea 2/21
Liverpool 2/21
Milan 2/21
Inter Milan 1/21
Juventus 1/21
Manchester United 1/21
Monaco 1/21
Napoli 1/21
Newcastle 1/21
Parma 1/21
Santos 1/21
Sao Paolo 1/21
Tottenham 1/21

Ingen store overraskelser her- det er ikke noe sjokk at Real Madrid, Barcelona og PSG som står for 13/21 av de dyreste kjøpene ikke står for et eneste av salgene. Her er det egentlig mer interessant å se på nasjonene:

England 7/21
Italia 6/21
Portugal 3/21
Brasil 2/21
Spania 2/21
Frankrike 1/21

england_flag

Her kommer det enda tydeligere frem- England og Italia står for en stor andel av de dyreste salgene-,men få av de dyreste kjøpene. Igjen ser vi at trenden viser at selv om Premier League totalt er den ligaen som bruker mest penger, er det mot Spania spillerflukten går når vi ser på de dyreste spillerne. Bundesliga helt fraværende også her. Vi ser at de store spanske klubbene, jeg tenker da i særdeleshet på Real Madrid og Barcelona ikke er avhengige av store spillersalg for å kunne kjøpe dyrt. Nå må det selvsagt sies at begge lag selger jevnt med spillere, men de beste og dyreste spillerne blir i Spania til de ikke lenger er de dyreste og beste, jfr f.eks spillere som Zlatan og Kaka som ble solgt ut av klubbene for en betraktelig mindre sum enn de ble hentet for etter at de ikke leverte som forventet. Det må også nevnes at av de 5 dyreste spillerovergangene i historien spiller 4 prdd i Barcelona og Real Madrid. Det er ganske fantastisk, hvis vi tar med en anslått verdi på Messi på ca 1 milliard vil to mulige spisstrioer i El Clasico Bale-Rodriguez-Ronaldo vs Neymar-Messi-Suarez ha en antatt verdi på ca 4.5 milliarder norske kroner. Til sammenligning er det omtrent det samme som det kostet å bygge den nye operaen i Oslo.

Et annet interessant poeng er at av de 21 spillerne er bare to rene forsvarere- David Luiz på 9.plass og Thiago Silva på 18.plass- begge kjøpt av PSG. Nokså betegnende at Barcelona og Real Madrid ikke har samme engasjement for forsvarsspillere som de har for angripere. Kravene til de spanske storklubbene når det gjelder spillere og spillestil er enorme-og det SKAL være offenivt, målrikt og vakkert. Da kjøper man Suarez for over 700 millioner når midtstopperplassen bekles av en fallert Pique og en ung lovende men ustabil Bartra, til fansens glede-og fortvilelse…

Mens alt dette skjer henter Bayern Munchen en av verdens absolutt beste spisser-Lewandowski- uten at noen rekordlister påvirkes av det….

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 Comments on De 21 dyreste overgangene i fotball-hvem kjøper og selger?

  1. Fikk samme kommentar på Twitter så jeg sjekket nå bare for å forsikre meg om at jeg ikke hadde valgt en liste som favorisrte et overraskende poeng bare for poengets skyld. Ifølge listen på Wikipedia var summen for Ozil på 42mill pund og han skulle da vært med her- men dersom wikilisten følges ville fortsatt bare 4/21 vært kjøp til engelske klubber så poengene i artikkelen er ufaorandret om wikilisten følges istedet for listen til telegraph.

  2. Ozil sin transfer er en av de med usikre tall men han er ikke på listen jeg har brukt som kilde- som nevnt stoppet jeg på 35mill pund, Ozils overgang ligger antageligvis et sted mellom 30 og 35 mill pund 🙂

  3. Martin // 07/08/2014 at 2:21 pm //

    Glemte Ozil, men han passet kanskje ikke til temaet..

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.