Europas viktigste fotballspiller November 2012

Lionel Messi

Lionel Messi Foto:WikiCommons

I vår skrev jeg en artikkel hvor jeg prøvde å kåre «Europas viktigste fotballspiller» , denne artikkelen var åpenbar noe leserne likte så jeg lager derfor en follow-up basert på sesongen 2012/13 til og med 24. november. I vår gikk jeg ut ifra de største stjernene og sammenlignet deres betydning for klubben, basert på hvor stor del av klubbens mål og assist de hadde. En slik «kåring» vil jo alltid være svært diskutabel, og det er jo dessverre slik at det er lettest å bruek faktorer som mål og assist kontra f.eks pasninger, gjenvinning, vellykkede taklinger etc- kåringen får dere dermed ta som det det er- en gjennomgang av de viktigste spillerne i de viktigste ligaene vurdert etter mål og assist, enkelt og greit.

I artikkelen i vår var sesongen nesten ferdig i de fleste ligaene, og tallene var derfor mye som forventet- Van Persie ble da kåret til Europas viktigste klubbspiller-men det var da- nå er Van Persie i Manchester United, en spiller som Zlatan har flyttet til en litt «enklere» liga og antallet kamper er mye lavere. Betyr det mye for resultatet? Ja-og nei- vi ser mange av de samme spillerne hevder seg nå også, men selvsagt med endel unntak. Jeg har derfor lagt dette opp på en annen måte denne gangen- jeg har sett på de 4 øverste lagene i de 4 største ligaene og sett på spillerne som dominerer for disse lagene. Jeg har selvsagt også tatt med PSG som topper den Franske ligaen nå og er videre i Champions League, mye pga stor pengesekk som bla har betydd at de har hentet Zlatan og Silva fra Milan før denne sesongen.

Tabellene tolkes slik: Klubb(rangert etter plassering)-mål-viktigste spiller-%av klubbens mål-%mål+assist av klubbens mål

PREMIER LEAGUE
Manchester United 32 Robbie Van Persie 25+38
Manchester City 25 Carlos Tevez 25+40
West Bromwich 23 Shane Long 22+39
Chelsea 24 Juan Mata 17+42

I Premier League er det foreløpig ingen spillere som utmerker seg veldig for klubben i toppen av tabellen, vi ser at alle 4 toppklubbene har en enkeltspiller som er direkte involvert i ca 40% av klubbens mål. Persie var på ca 60% for Arsenal forrige sesong forøvrig…. Det er vel også naturlig å anta at West Bromwich etterhvert havner litt lenger nede på tabellen, noe som kanskje åpner for en spiller som f.eks Suarez på denne listen- han er PL`s poengkonge sålangt denne sesongen men sålenge laget ligger under topp 4 tas han ikke med her-men nevne ham må jeg nesten!

PRIMERA DIVISION
Barcelona 39 Lionel Messi 44+56
Atletico Madrid 25 Radamel Falcao 40+44
Real Madrid 32 Cristiano Ronaldo 38+41
Malaga 19 Javier Saviola 21+26

I Spania merker vi oss fort den store forskjellen i antall scorede mål-Barca på topp har scoret mer enn dobbelt så mange mål som Malaga på 4.plass-det er STOR forskjell og vi ser også hva det skyldes… At en spiller har scoret nesten like mange mål som laget på 4.plass har totalt sier mye både om laget Barcelona og spilleren Messi…selv på et lag som scorer så mye mål og har så mange fantastiske spillere så er han helt i en egen klasse. Interessant også å merke seg at den gamle CM helten min Javier Saviola virker å endelig ha fått ut litt av sitt potentiale i Malaga og er med å heve det laget både i Spania og Europa. Forskjellen på de 3 øverste og Malaga er påtagelig, og skiller seg fra de andre ligaene.

SERIA A
Juventus 29 Arturo Vidal 17+24
Inter 26 Diego Milito 30+38
Fiorentina 23 Stevan Jovetic 26+39
Napoli 22 Edinson Cavani 36+41

Juventus har et påtagelig flere målscorere enn de andre tetlagene i Italia, noe som kanskje forklarer suksessen 2011-idag? Det er selvsagt tidlig i sesongen men det er åpenbart et sunnhetstegn at de scorer flest mål uten å ha en så utpreget viktig spiss som de andre lagene har. Uten Zlatan ligger forøvrig Milan på en 12.plass sålangt….

BUNDESLIGA
Bayern Munchen 38 Thomas Muller 18+32
Bor. Dortmund 28 Robert Lewandowski 32+43
Schalke 23 Jefferson Farfan 13+30
Eint. Frankfurt 26 Alexander Meier 35+42

I Tyskland finner vi (heldigvis!) også litt avvikende tall, både Bayern på første plass og Schalke på 3. har flere målscorere enn de fleste andre toppklubbene vi har tatt med, og det viser tydelig igjen, særlig på prosendelen scorede mål lagets viktigste spiller har. Bayern scorer klart flest mål i Tyskland og dette slår selvsagt også ut på tallene, lagets toppscorer Muller har mer enn dobbalet så mange mål som Scalkes Farfan, men prosentmessig er de nokså nære.

LIGUE 1-ZLATAN LIGAEN
Pars St.Germain 23 Zlatan 52+65

Jeg måtte jo ta med PSG-eller Zlatan da egentlig. Egen klasse for klubben. Egen klasse i Ligaen-og helt i toppklasse i verden forøvrig også. For god for Frankrike vil kanskje noen si, men PSG topper, er greit videre i CL og han tjener utrolig mye penger. Tipper han bryr seg lite, med over 50% av målene til PSG denne sesongen, og involvert i 65% av målene når vi tar med assists er han Europas soleklart viktigste fotballspiller på klubbnivå sålangt sesongen 2012/2013!

Håper Dere fant dette interessant- tips og innspill, ros og kritikk tas imot med stor takk! Har Du forslag til andre måter å vurdere dette på? Vil Du ha en lignende sak for de beste keeperne i Europa? Gi meg tilbakespill i kommentarfeltet!

Zlatan Ibrahimovic PSG

Zlatan Ibrahimovic PSG

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.